Kavelverhalen.
Sfeervol Cave de Santenay
krijgt herhaling in 2020
Op acht bonnen en kavels van de veiling 2019 stond de tekst: ‘Een proeverij van Bourgondische wijnen’. De samenkomst in Cave de Santenay in Leiden op 6 maart 2020 werd veel meer dan dat. De zestien bezoekers uit Zoeterwoude genoten die namiddag en avond van een soort gastvrijheid, waar menig Franse chateaubaas jaloers op zou worden.
Gastheer- en vrouw Cas en Thea Kortmann en hun dochter Marianne, verzorgden samen de proeverij. Deze bestond uit één crémant (bubbels) en maar liefst vijf rode en vier witte wijnen uit de bekende wijnstreek Bourgogne. De proefervaringen (kleur, geur, smaak en afdronk) konden op papier worden bijgehouden. De kenners en de liefhebbers, ze dronken allemaal dezelfde wijn.
De kwalificaties liepen uiteen van o.a. vol, puur, smaakvol en heerlijk tot ‘die andere was lekkerder’ en ‘toch wat minder’. De proevers waren het over één ding roerend eens: over smaak valt niet te twisten. En de eensgezindheid ging verder: de proeverij was leerzaam, sfeervol en bijzonder gezellig. Maar het toetje zou nog volgen.
Middenin de boomgaard
Dat was een heerlijke maaltijd in de serre aan de achterzijde van het sfeervolle huis van de Kortmanns aan de Oude Singel. De gasten waanden zich even, gezeten aan een lange tafel, middenin een wijngaard in hartje Frankrijk. Want daar schijnt dan de zon en is het na gedane arbeid (de oogst van wijnranken) prettig vertoeven.
Naarmate de avond vorderde smaakten het eten en drinken nóg beter en werden de stemgeluiden van de bezoekers luider. Het ene gerecht smaakte nog beter dan het andere. En...natuurlijk werd bijpassende wijn geschonken. Het paste alleemaal in de avondje smaakvol genieten, waarvoor de gastheer en -vrouwen terecht veel lof voor kregen toegezwaaid.
Opnieuw acht kavels
De nieuwe voorzitter van de Veiling voor een Missie, Peter Kortekaas, hield tegen het einde van de avond een kort dankwoord, waarin hij tevens de gastheer aanspoorde om een herhaling van deze avond voor komend jaar mogelijk te maken. Dat werkte: Cas zorgde vlak voor het vertrek van zijn gasten voor de kers op de taart: voor de veiling 2020 zal Cave de Santenay opnieuw acht kavels aanbieden. Van harte aanbevolen! terug^
Vijftig gasten genoten van
Zeer geslaagde M&O diner
Het leuke van het M&O-diner in De Meester is, dat je er op de avond zelf pas achter komt, wie bij je aan tafel kunnen zitten. Immers, lang niet alle namen van de kopers van dit bijzondere kavel zijn bekend. Zo leer je ook weer andere mensen, al is er wel een vaste groep liefhebbers die er elk jaar bij wil zijn.
M&O staat voor Missie en Ontwikkeling en onder die naam is de werkgroep tientallen jaren door het leven gegaan. Buiten bij de Meester stond een welkomstbord met de tekst ‘Diner Veiling met een Missie’. Dat was volkomen terecht, want de werkgroep van de veiling heeft een naamswijziging doorgevoerd: de 'Missieveiling' heet voortaan ‘Veiling met een missie’.
33e keer
We werden bij Zalen De Meester allemaal hartelijk ontvangen met een drankje. Tijdens de geslaagde ‘Veiling met een Missie’ van 26 oktober 2019 werden 25 kavels verkocht, elk goed voor 2 personen.
Het was alweer de 33e keer, dat deze aan de veilingbezoekers worden aangeboden en ze zijn al die jaren erg in trek gebleven. Het diner is bedoeld als een gezellige en sfeervolle avond, en dat werd het ook deze keer weer op zaterdagavond 25 januari jl. in De Meester.
De familie Van der Geest die deze avond altijd goed verzorgt, ruimt ook tijd in voor wat entertainment. Dat deed Yvonne al vrijwel direct met een bingospelletje. Om je kaartje vol te krassen werd een sprookjes verhaal voorgelezen waarin de nodige cijfers in voorkwamen. Na dit hilarische spelletje met het zingen van een liedje door valse bingo speler, schoven de Vijftig gasten voor het diner, netjes verdeeld over zes tafels.
Hoogste score
Halfweg het diner had Yvonne een quiz gemaakt, die in relatie stond met de gebieden / personen
die van uit de veiling worden gesteund. Middels een beeld (bijv. een vlag of een leider van een land, o.i.d.) stelde zij een vraag over het gebied of de persoon die in dat gebied vanuit Zoeterwoude werkzaam is. De antwoorden op de tien vragen werden per tafel genoteerd en aansluitend door de
'meester' gecontroleerd. De tafel met de hoogste score werd beloond met een heerlijk likeurtje bij het afsluitende kopje koffie.
Naar ik heb gehoord brengen deze kavels elke jaar een zeer behoorlijke bijdrage aan het doel waarvoor de werkgroep Veiling met een Missie zich inzet. Dus kort en goed: op naar volgende veiling, waar dan voor de 34e keer de zogenoemde M&O- diners in bod worden gezet. De gerechten zij elk jaar anders, maar de naam ‘M&O-bonnen’, die blijft ongewijzigd.
Adri Straathof
terug^

Expeditie Weipoort
Juli 2018 was er een spektakel in de Weipoort. Een groep inwoners uit de Weipoort,de hardloopgroep had ook ditjaar weer gezorgd voor een zestal te veilen kavels. Een 12tal personen konden hieraan dus deelnemen.
En tiental activiteten waren georganiseerd. Het begon met het raden van het gewicht van een aantal kazen. Er waren twee groepen die tegen elkaar moesten strijden.
De winnende groep werd vervoerd met een VIP boot. De verliezende groep zou lopend verder moeten. Er stond echter een Jan Plezier klaar.
De dag werd verder gevuld met o.a. bomen herkennen, overallhangen, skilopen, zak met4 personen lopen, touwtrekken, spijkerpoepen, kwis over het boerenleven, kaas proeven en benoemen en nog andere leukeactiviteiten.
De dag werd afgesloten met een bbq aan de Noord aa. Tussen door was er weipoortijs en koffie met home made taart.
De weipoort is een hechte gemeenschap. De dag werd georganiseerd door een grote groep en op de dag zelf waren gehele families van de weipoort actief.
De werkgroep missie en ontwikkeling is de groep hardlopers dan enorm dankbaar voor het organiseren van de te veilen kavel. terug^
Geslaagde boerenbruiloft in De Weipoort
Leonard Vogelaar heeft onlangs als ambtenaar van de boerenstand de eer gehad om twee inwoners van de Weipoort in Zoeterwoude onecht in de echt te verbinden. Dit gebeurde tijdens de op zaterdag 9 september jl. gehouden Boerenbruiloft, die was georganiseerd door de Hardloopgroep uit de Weipoort.
Bij de Missieveiling 2016 kregen tien belangstellenden de kans om een toegangsbewijs (twee personen) voor deze bruiloft te bemachtigen. Ze zullen er geen spijt van hebben gehad, want het werd een grandioos feest met ongeveer honderd gasten. Naast de bijzondere gasten van de Missieveiling waren vrijwel alle overige agrariërs uit de Weipoort op de uitnodiging ingegaan.
Onecht bruidspaar
De spanning bij het bruiloftsgezelschap liep op toen het kersverse, onechte bruidspaar om even voor acht uur aan kwam varen via de Vliet. Vrijwel niemand wist nog wie het middelpunt van het feest zouden worden. De gelukkigen in de huwelijksboot waren Remco Ammerlaan en Dorien Duivenvoorden, beiden uiteraard afkomstig uit de Weipoort. Dat gold ook voor de band ‘Groen en Hard’, die het feest opluisterde.
De vorige bruiloft was al weer elf jaar geleden en dus was het tijd om dit buurtfeest weer eens te herhalen. ,,Alles wat we ons ervan hadden voorgesteld, pakte ook zo uit. Het was gezellig druk, de sfeer was buitengewoon feestelijk en alle aanwezigen maakten er met elkaar een geweldig festijn van. We zijn trots op de Weipoort, dat bleek ook deze avond weer”, zegt Sjaak van Veen, een van de organisatoren.
Origineel
Hardloopgroep uit de Weipoort komt ’s winters (van september tot en met april) elke dinsdagavond bijeen om een stukje hard te lopen of te fietsen. ,,In de zomer doen we dat niet, want dan hebben we het te druk”, zegt Van Veen. De groep zorgt al jaren achtereen voor een origineel aanbod tijdens de jaarlijkse Missieveiling. Meestal wordt pas een paar weken voor de veiling besloten wat ‘het’ voor de volgende Missieveiling gaat worden.
"Leids Nieuwsblad" van 21 sept. 2017 terug^
‘Snoeken met Arie’ is belevenis op zich
‘Een dagdeel vissen op snoek of snoekbaars met een ervaren visser’ stond er op de bon, waar we (mijn broer Frans en ik) vorig jaar op boden tijdens de jaarlijkse Missieveiling. Na een paar keer uitstel (het weer en de wind werkten niet mee) gingen we op een winderige zaterdag dan toch het water op. Het werd De Kaag en de meest ambitieuze snoeker van Zoeterwoude had enorm hoge verwachtingen gewekt. ‘Die kanjers liggen op ons te wachten’, zei Arie Straathof uit De Zuidbuurt.
Niets is zo onzeker als het weer; het kan harder vriezen dan aangekondigd en dus ook harder waaien. De wind is medebepalend voor de plekken waar je kunt vissen en ook de kans om wat te vangen. Maar Arie maakte van de nood een deugd: nadat het op ‘het grote water’ iets te ruig werd (schuimkoppen! ), weken we uit naar wat rustiger vaarwater in de omgeving. En jawel, we vingen nog twee snoeken ook. De twee amateur-snoekers aan bood waren beiden alleen al om die reden zeer tevreden.
Maar het werd nog leuker. ‘Je hoeft niks mee te nemen”, had Arie gezegd. Hij zou zorgen voor de boot, de vergunningen en uitrusting. Maar daar bleef het niet bij: een buitengewoon smaakvolle lunch en enkele heerlijke drankjes en versnaperingen (nog bedankt Joke….) maakten onze ‘snoekdag’ compleet. We kunnen iedereen aanbevelen om in de toekomst op deze kavel te bieden. De kans dat u teleurgesteld wordt, is in de praktijk NUL.
Tot slot nog dit: we zijn niet van die praters en dus had Arie de hele dag het hoogste woord. We hebben van ‘m genoten!
Jack Luiten terug^
Missie stront aan je laarzen
Een zendingsreis, Deo Volente, op 9 juli 2016
De reis begon om 10 uur met het verzamelen in de Heilige Lebuïnus Kerk, waar onze voorganger Loek Jol en zijn dienaar Joke Beurze ons ontvingen met een rijk gedekte tafel van koffie en gebak.
Na deze overvloedige start, ontvingen de (on)gelovigen een liturgie in de vorm van een videopresentatie over de restauratie van het kerkorgel. Daarna een beklimming van de kerktoren met uitzicht over ons mooie dorp (tip: zorg dat je weg bent uit de kerktoren als de klok 11 uur begint te slaan…..).
Ondertussen gaf Harry de organist nog een demonstratie van zijn Hemelse Geluiden op dit schitterend gerestaureerde orgel.
Daarna op de fiets voor een uitzending naar het einde van het Westeinde, bij de lokale bevolking beter bekend als “de Hel”. Hier werd door een bevlogen apostel een zeer indringende preek gegeven over Hel en Verdoemenis. Gelukkig waren alle toehoorders zeer vrome mensen (hun zonden waren tenslotte afgekocht met het kopen van een kavel op de Missieveiling), waarna wij onze zendingstocht voortzette naar het Nieuwe land.
Dit Nieuwe Land, bleek de Geerpolder te zijn, waar de biologische boer Theo van Leeuwen vertelde over het ontginnen van dit nieuwe land en het bouwen van een zeer energievriendelijk nieuwe stal. Na een korte rondleiding door de moestuin, op naar de lunch.
Gods wegen zijn soms ondoorgrondelijk, maar deze leidde nu naar de kaasboerderij van Sjaak en Karin van Veen waar we lekker in de tuin aan het water konden genieten van een heerlijke, overdadige lunch. Zendingswerk maakt tenslotte hongerig.
Maar aan Gods missie komt nooit een eind. Hierna weer op de fiets naar weidevogelgebied de Wilck. De fietsen werden gestald en te voet trokken we dit mooie natuurgebied in, om uiteindelijk uit te komen bij de Vierheemskinderenweg. Hier begint het verhaal van de Hazerswoudse Droogmakerij. In 1762 werd hier, door 7 molens, begonnen met de bemaling van deze watervlakte. De molens stonden opgesteld in een serie van drie (een molendriegang) en een serie van vier (een molenviergang). Door de bemaling ontstond één van de diepste polders van Nederland, met een diepte van vijf meter onder zeeniveau. Uiteindelijk zijn al deze molens gesloopt, maar de plaatsen waar de molens stonden, zijn gemarkeerd met meerpalen met daarop het nummer van de molen. Lopend op de dijk is de diepte van de polder duidelijk zichtbaar en voelbaar, alsof Gods hand hier een gigantisch gat in zijn land heeft gemaakt.
Daarna weer een stevige wandeling terug naar de fietsen. Gods oog had deze goed bewaakt, na heenzending en ontvangst van Gods zegen kon iedereen weer veilig zijn weg naar huis vinden.
De welgemeende dank, van alle nederige deelnemers, gaat uit naar Loek Jol en Joke Beurze. Zij hebben er heel veel werk van gemaakt om iedereen van een bekeringsvolle en educatieve zendingsreis te laten genieten.
Uiteraard mag ook de bijdrage van de organist Harry Lichtendonk en de gebroeders Wil en Theo van Leeuwen niet onvermeld blijven.
Tino en Anita Menken terug^
Salonboot mr. P.L.F. Blussé is een sierraad op het water
Velen hebben plezierbootje om zich op het water wat te verpozen. Het vaartuig van Peter en Marja van Latum uit Zoeterwoude is echter een heuse salonboot, gebouwd in 1909 in Alkmaar en intussen een ‘schip met een verhaal’. De grootvader en de vader van Peter waren ooit schipper op de Mr. P.L.F. Blussé, een zogenoemde spitsgatsalonkruiser.
Een speurtocht bracht de Van Latums naar Oostvoorne, waar een ouder echtpaar zich over de kruiser had ontfermd. Het schip deed in de vorige eeuw decennia lang dienst als directievaartuig van Provinciale Waterstaat. Vervolgens voer de boot met een fantastisch mooie opbouw tot 1990 op de Brielse meren. De particuliere eigenaar had het vaartuig in originele staat teruggebracht. Het zag er van binnen en van buiten puntgaaf uit.
Eén keer in je leven
Na kort wikken en wegen stond het besluit van de familie Van Latum vast: áls we de kans krijgen, dan kopen we ’m. Want zo’n kans krijg je maar één keer in je leven. En zo gebeurde het ook. Nu Peter in de voetsporen getreden van het ouderlijk geslacht, krijgt het verhaal van ruim een eeuw geleden een vervolg in één en dezelfde familie.
Sinds een paar jaren bieden Peter en Marja ‘een dagje varen met een salonboot’ aan op de jaarlijkse Missieveiling in Zoeterwoude. En zo kon het gebeuren, dat drie echtparen uit Zoeterwoude onlangs aan boord van de Mr. Blussé gingen voor een prachtige vaartocht. De met mahonie en teakhout rondom afgebouwde boot is inderdaad een lust voor het oog.
De vaartocht van de gasten begon in het haventje in Montfoort en ging via de Hollandse IJssel naar de grote haven van Rotterdam. Ineens was de salonboot weer een piepklein jachtje. Maar de Mr. Blussé hoort tot de oude glorie en de vormgeving van boot en opbouw zijn zodanig, dat de schipper en zijn echtgenote overal met complimenten worden overladen. Zoals onlangs nog, toen hij met het schip meedeed aan een tocht van historische pleziervaartuigen door het Groene Hart.
Missieveiling Zoeterwoude
Trots laten Peter en Marja foto’s zien van nabij de Lammebrug in Leiden, waar het schip in de jaren vijftig lag aangemeerd. De aankoop van het schip heeft hun leven veranderd, van elk jaar varen wordt een nieuw fotoboek gemaakt. Wie een dagje mee mag varen, voelt zich de koning te rijk. En wie die kans wil hebben, moet de komende Missieveiling in Zoeterwoude (29 oktober a.s.) bezoeken. Want dan gaat de boottocht met de Mr. Blussé met een bon andermaal onder de hamer.
Jack Luiten terug^
Weipoort Culinair 19 april 2015
Om 11.30 uur was de aftrap op de boerderij van Hans en Joke Ammerlaan aan de Uiterdijk. Koffie, thee en zelfgebakken taart, heerlijk. Nico Captein heet iedereen welkom. Als de koffie op is kunnen we de nieuwe stal en de melkrobot bewonderen. Erg interessant om te zien, met duidelijke uitleg van de boer en de boerin.
We fietsen door naar de boerderij van Thijs en Leo vd Salm. Daar wacht ons lekkere groentesoep met ganzenvlees. Nadat ieder twee bordjes soep heeft verorberd komt de Jan-in-de-zak van Magdalene op tafel. Met een lekkere stroopjus. Voor enkelen een heel nieuwe ervaring, voor de meeste aanwezigen jeugdsentiment. De smaak was super. Leo en Thijs vertellen ondertussen over de geschiedenis van hun boerderij.
Na een uurtje gaat de reis weer door: we stappen af bij het nieuwe huis van Niek en Thea vd Poel. Daar is Leo van Leeuwen bezig in de keuken met het bereiden van wild: we krijgen stukjes reerug, ganzenborst, heerlijke kip (geen gewone uit de supermarkt) met wat bakjes salade en prima wildsauzen erbij. De eerste flessen wijn gaan open. Wat een verzorging! Iedereen geniet volop. Als Leo klaar is met koken leest hij wat gedichten voor uit zijn eigen bundels. Als we weggaan krijgen de kopers van de kavels zijn laatste bundeltje mee naar huis.
Voor het dessert worden we verwacht bij de kaasboerderij van Sjaak en Karin van Veen. In de hooiberg aldaar wordt eerst biest en smoort geserveerd. Ook weer zulke bijzondere boerengerechten. Daarna is er een ijsbuffetje met vier prachtige ijstaarten van Peter en Nel de Jong. Tot slot nog een afsluitend Weiportje, of een ander drankje. Met diverse stukjes kaas.
Tot hilariteit van alle aanwezigen wordt het restant van de smoort en de biest geveild door Magdalene. Dat levert het mooie bedrag op van € 135,-! Alvast een beginnetje voor de komende veiling.
Sjaak van Veen sluit deze prachtige middag in het Zoeterwoudse landschap af. Alle aanwezigen (de kopers en de hardlopers) hebben het prima gehad.
Goed gedaan hardloopgroep!
Conny Noordman terug^
Jubileumtocht
10 mei 2015
Op 25 oktober 2014 werd de missieveiling voor de 40e keer gehouden. Ter gelegenheid van dit 8e lustrum had de werkgroep aan elke 40e te veilen kavel een gratis cheque gekoppeld voor de koper van dit stuk. Dit betrof dan de kavelnummers 40, 80, 120, enz. De gratis cheque was: "een jubileumtocht (een verrassingstocht) van een dagdeel door Zoeterwoude voor 2 personen". Gesponsord door Joulz.
Deze verrassingstocht heeft 10 mei 2015 plaatsgevonden. 6 Personen met hun metgezellen gingen mee, naast de 9 werkgroepleden. Joke, Marian en Arie hadden het op zich genomen om deze verrassingstocht vorm te geven. En ik moet zeggen, zij zijn er bijzonder goed in geslaagd !
De club werd op de 10e mei om 9.30 uur verwacht in de ruimte van de Scouting. Uiteraard op de fietst , want we zouden de tocht door Zoeterwoude per fiets maken. Onder het genot van een heerlijk kopje koffie met een taartje werd het gezelschap in 5 groepen verdeeld. De captain van de groep kreeg een route met een vragenlijst welke onderweg moest worden ingevuld.
Om 10.00 uur ging het gezelschap op de pedalen richting de molen "Zelden van Passe". Daar stond de molenaar, Fred Boot, ons al op te wachten om een heldere uitleg te geven .
over deze molen. Na een rondje om de molen, is iedereen naar boven geklommen tot in de kop van de molen.
Na deze 'molentocht' ging de fietst tocht terug richting de Westeindseweg naar het agrarisch bedrijf van Rob en Miranda de Jong. Ook daar stond iemand ons op te wachten, nl. Leo de Jong (vader van). In de kaasmakerij heeft hij ons verteld over in's en out's van het kaasmaken en ons een indruk gegeven van grote installaties en de kaasopslag.
Via het Hellepad en de Ondermeerweg fietsten we het erf op van boerderij "De Vierhuizen" van de familie Theo en Lidia van Leeuwen. Daar stond het gezelschap een heerlijke koele zuivelshot te wachten. De melk van de eigen koeien van het biologische bedrijf of je kon kiezen voor de 'echte' karnemelk van het Leidsche kaasmaak bedrijf van Van Leeuwen van de Noord Aa nr. 4. Na deze korte onderbreking en een duidelijke uitzetting van Theo van Leeuwen over de geschiedenis van "de Vierhuizen" zijn
we weer op de fiets gestapt om via de Zuidbuurtseweg en het Lange Kerkepad bij het Buurthuis 'De Weipoort' te pauzeren. Daar stond een overheerlijke lunchbuffet op ons te wachten, verzorgd door o.a. Nel en Bert.
Maar de verrassingen waren nog niet op. Met de volle magen moesten we toch weer op de pedalen. Via het kerkepad bij de Uiterdijk naar Gelderswoude koersten we via het nieuwe fietspad langs de Broekweg af op de boerderij "Veldhoeve" van de familie Veldhuijzen. Daar hebben we ook een verfrissende versnapering tot ons genomen. De familie Veldhuijzen maakt namelijk van zijn melk overheerlijke drinkyogurt. Ook hebben we nog even rondgekeken op de locatie van de nieuwe camping. Na nog wat kleine bezichtigingen op het erf, o.a. de melkrobot, zijn we afgereisd naar de eindbestemming; Café De Meester.
Omdat het zulk prachtig weer was, konden we ook hier lekker op het terras plaatsnemen. Hier moesten ook de vragenlijsten worden ingeleverd, waarna de 'strenge' jury (bestaande uit Joke, Marian en Arie) de balans ging opmaken. Onder het genot van een heerlijk drankje werd hier ook het winnende team bekend gemaakt. Dit bleek het team te zijn, welke bestond uit Toos en Peter, Rinus en Adri. Als zeer toepasselijke prijs had het comité gekozen voor een "rozenkrans" voor de winnaars.
Het mooie weer heeft heel veel bijgedragen voor het welslagen van deze "Jubileumtocht". Maar de uiteindelijke hulde moet toch worden toegeschreven aan het organisatie team; Joke Beurze, Marian Weijers en Arie Rozenboom. Hartelijk dank !!
Adri Straathof terug^
Missie te water, groen, smaakvol en toetje toe. april 2010
Er lag nog net geen ijs in de sloten….maar het was wel onder nul toen twintig deelnemers op zaterdagmorgen om zes uur (!) in de boot stapten voor een pleziertochtje door de Zoeterwoudse wateren. Wie bij de gedachten daaraan al rillingen en medelijden krijgt met deelnemers, zit er lelijk naast. ‘Groen, weids, natuur en smakelijk’ werd een bijzonder aangename besteding van een mooie voorjaarsdag. Met dank aan de jaarlijkse Missieveiling in Zoeterwoude.
Tijdens die veiling worden jaarlijks waardebonnen aangeboden, waarvan bieders nadien op een vastgestelde datum gebruik kunnen maken. De boottocht staat al jarenlang op de kavellijst van de Missieveiling en de boot is telkens weer vol. Zo ook afgelopen zaterdagmorgen, toen schipper Jan Borst (Alphen aan de Rijn) zijn opgepoetste platbodem had afgemeerd vlakbij bouwbedrijf Paardenkoper.
Vlietlanden
Op dat tijdstip varen door nevel en stil water is een bijzondere ervaring. Al na een kort tochtje konden we uitstappen voor een pittige wandeling door een deel van de Vlietlanden. Theo van Leeuwen liet een deel van het onlangs mountainbike-parcours zien, waardoor velen weer een nieuw stukje van de Vlietlanden zagen. Een natuurgids die wat meer vertelt over vogels en planten gaf iets extra’s.
Met de boot ging de tocht vervolgens via de Nieuwe Vaart en de Ommedijksche Watering naar kaasboerderij De Vierhuizen van Theo en Lidia van Leeuwen. Daar wachtte een steengoed ontbijt met overheerlijke verse producten. Dat was smaakvol smullen. Gastheer Theo verraste zijn bezoekers met een toetje: op de dijk gingen de koeien van de Vierhuizen voor het eerst de wei in. Een machtig mooi spektakel. En alsof het niet genoeg was kregen de gasten ook nog wat blokjes echte boerenkaas mee.
Geboft
Intussen was het zonnetje heerlijk gaan schijnen en vaarde schipper Jan (geweldig bedankt!) ons via dezelfde route terug naar Zoeterwoude. Alle passagiers in de boot waren bijzonder enthousiast over deze trip, die ik iedereen kan aanbevelen. Als u volgend jaar mee wil, bezoek dan in oktober de volgende Missieveiling. Theo, Lidia, Jan, Arie Rozenboom en onze natuurgids worden bijzonder bedankt voor hun aandeel in deze vaartocht en het omlijstend gebeuren. Het was zeer de moeite waard. Wie de foto’s ziet, zal maar één conclusie trekken: wat hebben die lui geboft. En dat klopt!
Jack Luiten. terug^
Raften bij Dutch Water, Dreams in Zoetermeer. 28 juni 2008
Op de veiling van oktober 2007 zijn 3 kavels verkocht van Dutch Water Dreams: per kavel mochten 2 personen een uurtje gaan raften. We hebben met elkaar een datum afgesproken, 28 juni smorgens om 10.00 uur zou het gaan gebeuren! Vijf stoere mannen en één dappere vrouw melden zich bij de balie. Na het inchecken werden zij in een speciaal pak gehesen. Daaroverheen nog een zwemvest en de instructie kon beginnen. Deze instructie werd verzorgd door Paul Videler, de man die deze kavels beschikbaar heeft gesteld voor de Zoeterwoudse Missieveiling. Toen de deelnemers op de hoogte waren van alle veiligheidsprocedures (ze moesten zelfs een stukje gaan “zwemmen” op de wildwaterbaan voor het geval ze overboord zouden slaan) kon het echte werk beginnen. Instappen, omhoog met de lift en de raft ging los in het ruige water. Echt spectaculair! De eerste keer viel nog niet mee, maar verbetering was elke nieuwe ronde duidelijk zichtbaar. Het was hard werken om de raft recht in de baan te houden maar het plezier spatte eraf. Veel te snel was het 11.00 uur. Douchen, bakkie koffie met elkaar en we konden terug kijken op een gezellige ochtend met een spectaculair uurtje sportief bezig zijn. Met veel dank aan Paul Videler en de kopers van deze kavels!
Rinus en Conny terug^
M&O Diner “Don Bosco”.
26 januari 2008
Op 26 januari j.l. waren er 50 missieveilinggangers in Don Bosco.
Dit waren de mensen die op de veiling een diner bon hadden gekocht.
Na een welkomsdrankje werden wij door Yvonne van der Geest verzocht om aan de feestelijk gedekte tafels plaats te nemen.
Hier werd ons ook een drankje aangeboden door Don Bosco.
Het viergangen menu zag er veelbelovend uit en gezegd moet worden wij werden niet teleurgesteld.
De kwaliteit was prima. Chef kok Guus van der Geest haalde alles uit de keuken.
De sfeer tijdens het diner was prima en er werd volop genoten.
Tijdens het diner heeft werkgroep lid Arie Rozenboom nog even het woord genomen. Hij dankte de aanwezigen voor het kopen van de diner bon. Door deze aankopen kan de werkgroep haar goede werk doen.
Hij liet het draaiboek van de missieveilig zien. Dit wordt gebruikt om alles in goede banen te leiden. Voorts las hij een bedankbrief voor van een vertegenwoordiger van een door de werkgroep ondersteund gebied. Dit maakte op de aanwezigen indruk.
Het door Dons Bosco verzorgde optreden van de meidendansgroep K dans olv Karin Pleij viel ook, met name bij het heren gedeelte van de gasten, in goede smaak.
Gesteld kan worden dat het een bijzonder prettige avond was.
Met groet,
Arie Rozeboom terug^
Polderexpeditie op de boerderij
“Altijd Zorg”.
24 juni 2007
Door de familie van Veen (Sjaak en Karin) zijn op de laatste missieveiling van 2006 zes veilingstukken aangeboden van elk 2 personen om met een ‘Polderexpeditie’ mee te doen. En op zondagavond 24 juni stonden we om half zeven ’s avonds met 12 personen op het erf van de familie, waar we in de hooiberg werden verwelkomt met een lekkere kop koffie/thee.
De gastvrouw, Karin, begon al direct te vertellen over de boerderij, over het kaasmaken met in het bijzonder de harten kaasjes, over de plannen van het vernieuwen van de hooiberg en natuurlijk over het bezoek van de Koninklijke familie van enkele jaren geleden. Daarvan zijn de tekens nog terug te vinden. Zoals het bord “welkom aan onze koningin”.
Het weer was die middag /avond niet echt hoopgevend. En omdat we de polder in gaan, die al erg nat is en de te verwachten regen, trokken de expeditiegangers de laarzen en regenjassen maar aan.
Over de brug richting polder sloot Sjaak zich bij de groep aan om voor het verdere deel, de polder, de leiding van de expeditie over te nemen. Daarvoor had Sjaak in de middag al wat vóórwerk gedaan om middels een grondboor de verschillende grondlagen te laten zien vanaf het maaiveld tot ongeveer een meter diepte. De uitleg hierover was duidelijk en desondanks werden over deze items eveneens vele vragen gesteld. Zo ontstond er een plezierige communicatie in de groep die gedurende de gehele tocht voortduurde. We zijn door polder naar de Broekweg gelopen en al gaande kwamen allerlei typeringen te sprake. Zoals de glooiingen van oude rivierbeddingen en klei ruggen. Het hoogte verschil van het land vooraan bij de Vliet t.o.v. het meer veenland achter in. De wellen die er liggen die door een speciale ingreep zodanig zijn aangepast dat het land ter plekke weer op normale wijze bewerkt kan worden. Maar ook over de boomresten die ca. een meter onder het maaiveld nog liggen. Daar heeft Zoeterwoude waarschijnlijk zijn naam nog aan overgehouden. Het water niveau in deze polder is ook verschillend waardoor op een aantal plaatsen speciale dammen gelegd zijn om dit waterpeil te sturen.
Na een fijne wandeling waarbij gelukkig nauwelijks meer regen gevallen is, zijn we weer terug op de boerderij om de stallen te bekijken.
De familie heeft een pot stal voor het jongvee en een ligboxenstal voor de ca. 75 st. melkkoeien.
Hierover wist de expeditie leider ook met groot enthousiasme te vertellen. Zo kwamen de kleinste details aan de orde. Sjaak liet bijv. nog even zien dat een koe geen boventanden heeft.
Na een aantal uren door de polder en over het erf gelopen te hebben, zijn we nog even gezellig in de keuken gaan zitten om onder het genot van … nog even gezellig na te praten.
En natuurlijk kwamen toen nog meer verhalen los over het reilen en zeilen op deze boerderij.
Zoals bekend wordt hier het zogenaamde harten kaasje gemaakt. En leuk om te horen was hoe Sjaak en Karin, bij het 1e lustrum van de harten kaas, zo’n kaasje o.a. aan de toenmalige minister van Landbouw hebben overhandigd.
Al met al was het een mooie expeditie, waarbij veel opgestoken is. De enthousiaste wijze waarop Sjaak en Karin ons deze uren heeft begeleid over hun werkgebied, maakte de expeditie tot een zeer geslaagde en gezellige avond.
Daarvoor onze dank aan de familie v. Veen en we hopen dat we bij de volgende missieveiling weer leuke initiatieven kunnen verwachten.
Adri Straathof terug^
“Vliegend verslag”
Rondvlucht op 29 april 2007
Eind April werd ik opgebeld met de mededeling dat er op zondag 29 april een vlucht gepland stond voor diegene die op de MISSIEVEILING 2006 een rondvlucht boven Zoeterwoude gekocht hadden.
Oei, ja ik was ook een van de drie.
Toch wel even schrikken want vliegen is leuk maar……in zo’n “piep-klein” vliegtuigje is toch wel even iets anders.
Maar goed, na telefonisch overleg was alles geregeld en zo vertrokken wij op zondagmorgen nadat we het vluchtschema hadden doorgenomen en een “bakkie” voor de spanning hadden gedronken,
rond de klok van 10.30 uur richting Zestienhoven, Rotterdam om van daaruit op te stijgen richting Zoeterwoude. Mochten jullie het kwijt zijn, de hele maand April was super zonnig dus zo ook die zondag 29 april. Dus ideale omstandigheden voor een rondvlucht boven je geboortedorp.
Het thuisfront was goed geïnstrueerd om zich zichtbaar op te stellen en zo ook de koeien.
En ja hoor, na zo’n tien minuten na het opstijgen kwamen we boven bekend terrein. Dat is toch wel lekker snel van Rotterdam naar Zoeterwoude. Onze piloot die ons van te voren van alles duidelijk had “wijsgemaakt” , maakte verschillende cirkels om zo voor ons alle drie de mogelijkheid te geven om alles op foto vast te leggen en te zwaaien naar vrienden en bekenden die op de groene aardbodem stonden. Wij hadden allen een koptelefoon op om zo met elkaar te communiceren en tevens herrie van de motoren weg te nemen.
Het was een fantastische belevenis om zo laag te vliegen en alles zo duidelijk te kunnen aanschouwen. Wat zijn die polders toch mooi verdeeld in reepjes en de koeien als stipjes er op te zien grazen.
Wij hadden al eerder gezamenlijk besloten om door te vliegen naar Texel om daar een “bakkie” te doen en zo ook een deel van Noord-Holland en de Wadden te zien.
Dat was absoluut ook een perfecte beslissing. De heenweg langs de Noordzeekust, zo naar Texel om daar te landen op een “grasbaan” wat mij wel een beetje het gevoel gaf van de Flying Docters. Wij werden daar als Koninklijke gasten verwelkomd door Rinus v. Swieten die (toevallig?) een paar dagen op vakantie was op het mooie eiland. Hij trakteerden ons op een Texels bakkie met appeltaart en zo konden wij onze enthousiaste verhalen kwijt. Na een uurtje in het zonnetje te hebben gezeten werden wij weer verzocht in te stappen om weer huiswaarts te keren. De terugvlucht ging over de andere kant van Noord-Holland, dus het IJsselmeer, wat ook weer fantastisch was.
Rond de klok van 15.00 uur waren we veilig met beide benen op de grond en werd “ons” vliegtuigje weer netjes in de hangaar gereden. Onze piloot heeft ons weer netjes in Zoeterwoude afgezet met de auto natuurlijk!
Ik heb dit beleefd als een bijzonder avontuur wat uiteindelijk begonnen was op de succesvolle, supergezellige Missieveiling 2006.
Geen idee wat ik er voor betaald had maar het was het in ieder geval dubbel en dwars waard!!!
Groet, Coby Versteegen. terug^